2013 metais mokslininkų grupė, dirbanti Harvardo universitete patvirtino, kad sveika ir subalansuota mityba įtakoja vyrų vaisingumą (Zareba ir kt., 2013). Mokslinio tyrimo metu mokslininkai palygino 189 vyrų spermos kokybę ir jų mitybą. Mokslininkai nustatė, jog antioksidantai teigiamai veikia spermos kokybę, taip pagrįsdami ankstesnių tyrimų rezultatus (pvz., Mínguez-Alarcón ir kt., 2012). Tyrėjams pavyko įrodyti, kad spermatozoidų judrumui gyvybiškai svarbūs karotinoidai.

Karotinoidai yra organiniai pigmentai, kurių spalva gali būti nuo geltonos iki rausvos. Jie žinomi kaip stiprūs antioksidantai. Geriausiai žinomas ir gausiausias karotinoidas yra β-karotinas (pvz., iš morkų).

Sveikos spermos morfologijai svarbiausias buvo likopenas. Kuo daugiau likopeno vartojo vyras, tuo geresnė buvo jo spermatozoidų morfologija, arba forma. Likopenas yra karotinoidas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą.

2019 m. atliktas tyrimas ne tik patvirtino šiuos duomenis, bet ir parodė, kad, be vartojimo su maistu, tikslingas likopeno papildų vartojimas gali būti labai naudingas vyrams, norintiems pagerinti spermos kokybę. Tyrimui vadovavo du mokslininkai iš Šefildo universiteto Jungtinėje Karalystėje, t. y. andrologijos ir reprodukcijos profesorius Allan Pacey ir mitybos specialistė daktarė Liz Williams. Kartu su savo komanda jie 12 savaičių tyrė 60 vyrų spermos kokybę. Savanoriams, kurių amžius buvo nuo 19 iki 30 metų, atsitiktinės atrankos būdu buvo paskirta vartoti likopeno papildą arba placebą. Tyrimo rezultatai buvo stulbinantys. Spermatozoidų morfologijos – formos ir dydžio – pagerėjimas buvo labai ryškus.

Nors veikimo būdas dar nėra iki galo išaiškintas, viena yra visiškai aišku: norint, pagerinti spermos kokybę, patariama vartoti daug likopeno.

Literatūros šaltiniai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *